Weg-Wijs-contact

Ervaringen in het buitenland

Engeland & Ierland

Ik heb een erg leuke en leerzame tijd gehad in Bristol. Op school ben ik uitstekend voorbereid op het CPE examen waardoor ik uiteindelijk met een A ben geslaagd. De lessen waren wellicht wat eentonig en af en toe wat saai, maar hebben me goed geholpen.

Het studentenhuis was heel gezellig en ik heb hier een hoop nieuwe vrienden gemaakt. Met name met de Nederlanders en Belgen vormden we een hechte groep, we kookten en aten dan ook samen en trokken veel met elkaar op. Af en toe was het wat chaotisch en een rotzooi in het huis, maar over het algemeen was het goed te doen. De matrassen in de kamers waren wel een grote tegenvaller, deze waren erg hard en veel mensen hadden hier klachten over.

In het weekend gingen we meestal uit, dus ik heb niet veel deelgenomen aan de school activiteiten. Maar de paar activiteiten waar ik aan heb deelgenomen waren prima.

Ik ga komende week beginnen aan mijn master: Crisis and Security Management. Ik heb hier veel zin in en denk dat de cursus Engels mij extra goed heeft voorbereid om hier op de juiste manier aan te beginnen. Nogmaals bedankt voor alle hulp.

Het gaat erg goed. Ik weet zeker dat ik enorm veel heb geleerd.
De dagen waren best lang maar ook wel weer goed omdat je dat echt nodig hebt voor het examen.
We hebben elke week een oefen-test-dag gehad wat de hele dag duurde, dus ik was goed voorbereid.
Ik heb mijn examen heel goed gehaald, met het maximaal aantal punten.
Mijn Engels is heel erg verbeterd en ik ben totaal niet meer bang om Engels te spreken.
De accommodatie was super fijn. Ik heb ook nog een kijkje genomen bij de accommodaties van andere studenten, maar ben erg blij met mijn eigen plek die door jullie is geregeld.
Ik heb veel leuke mensen leren kennen in mijn huis. Ik zou het zeker aanbevelen aan andere studenten.
Ik heb ook helemaal niet het gevoel gehad dat ik iets ouders was dan de gemiddelde leeftijd.
Ook heb ik nog een tripje gemaakt naar Oxford. We zouden ook nog naar Brighton gaan, maar helaas was het weer toen niet al te best.
En ik heb nog een boottocht gemaakt.

Met heel veel plezier kijk ik terug naar deze ervaring en kan ik het zeker aanraden aan andere studenten!

Het is hier heel erg leuk! De school is goed en ook heel gezellig! Ik ga veel om met mijn klasgenoten en in de weekends ga ik meestal met iemand een tripje maken! Ik ben de enige Nederlander op school, dus ik spreek echt de hele dag alleen Engels. Ik merk dan ook dat dit ook echt verbetert is. De mensen van mijn hostfamily zijn heel aardig en behulpzaam! Ze hebben mij vanaf het eerste moment een thuisgevoel gegeven dus dat is erg prettig. Ik vind het lekker om morgen weer even naar huis te gaan, maar kijk er ook echt naar uit om in januari te beginnen in de business class. Groeten Thijs

Met mij gaat het allemaal goed! Ik heb het heel erg naar mijn zin hier, inmiddels al een maand voorbij dus het gaat super snel. Iedereen hier is heel aardig en het mengt wel tussen de Nederlanders en de anderen!

Mijn kamer is erg fijn, vooral dat ik mij af en toe een beetje kan terugtrekken omdat je toch al de hele dag met mensen bent. Ook met mijn vakken ben ik heel blij! Ik heb de Business vakken beide van een Colombiaanse mevrouw die heel leuk les geeft. Het is af en toe wel hard werken inderdaad, vooral wennen na een lange tijd vakantie haha. Maar dat vind ik ook wel weer leuk en ook zeker een goede voorbereiding voor volgend jaar.

Voor de rest is English Country Houses ook super leuk. De andere vakken sluiten goed op elkaar aan en dit vak is weer totaal iets anders wat tussendoor leuk is. Het gaat in ieder geval dus heel goed, de school regelt alles super en ik heb al heel veel leuke momenten beleeft.

Ik wil beginnen met dat ik het onwijs naar mijn zin heb! Het is een hele fijne en gezellige school, op dit moment is de school niet zo druk. Ik heb les van twee leraren, een ochtend- en een middagleraar. In de ochtend is het een hele aardige, grappige maar ook hele goede leraar. In de middag is het een wat serieuzere, oudere vrouw die ook heel goed is.

Mijn gastgezin is echt perfect! De gastouders zijn echt super aardig en gelukkig ook niet zo streng. Gek genoeg is het eten ook best lekker, ze koken heel erg gevarieerd en het heeft ook meestal nog best wel goede smaken.

De medestudenten zijn over het algemeen ook aardig, meestal gaan we na school wat met elkaar doen. De school geeft veel keuze voor activiteiten, ik heb er al een paar gedaan. De activiteiten op school zijn goed geregeld maar zijn niet altijd leuk. De tripjes weg zijn echt heel leuk en je wordt heel erg vrij gelaten.

Ik heb het hier onwijs naar mijn zin. De leraren zijn heel erg aardig en zijn erg enthousiast. De lessen zijn best lastig, maar ik voel wel dat ik op mijn juiste niveau zit en dat ik iedere week enorme sprongen maak. Ze kijken heel erg naar je persoonlijke uitdagingen, waar nog aan gesleuteld moet worden voor het examen. Gelukkig is er af en toe ook zeker ruimte voor ontspanning en spelletjes. Verder is de eigenaar van de school, John, heel betrokken bij de leerlingen. Hij komt altijd met iedereen een praatje maken.

Mijn huis keuze had niet beter kunnen zijn. Het is ongeveer overal dicht bij en heel relaxt om maar met drie mensen in een huis te zitten. Er is nooit echt rommel en iedereen ruimt gewoon netjes zijn spullen op. Mijn huisgenootjes zijn allebei erg aardig. De ene is een Turks meisje van ongeveer mijn leeftijd. Haar Engels is nog niet zo goed, dus communiceren kan soms moeilijk zijn, maar dat gaat iedere week weer een beetje makkelijker. De andere is een Duitse vrouw van 31. Met haar heb ik echt een hele goeie klik en we zijn erg goeie vriendinnen geworden, wat samen koken en eten heel gezellig maakt.

Ik heb erg veel nieuwe vrienden gemaakt hier. Een aantal daarvan verblijven in het st Johns huis, wat vaak toch wel handig is. Dan gaan we in de lunchpauze langs de supermarkt om broodjes te halen en eten we die op in st Johns. Het enige nadeel vind ik toch wel dat je in st Johns heel makkelijk samen kunt koken en dat dat in mijn huis toch wel anders is. Maar ik ben altijd welkom om met hun mee te eten.

De school onderneemt erg veel activiteiten. Er is echt voor ieder wat wils. Ieder weekend is er een excursie. Ik ben tot nu toe met bijna alle excursies mee geweest. Maar ook door de week wordt er van alles georganiseerd. Zo hebben we laatst gepaintballd en was afgelopen week de food party. Deze activiteiten zijn ook een goeie manier om weer andere mensen te leren kennen die bijvoorbeeld niet in jouw schoolgebouw zitten.

Verder is Bristol zelf gewoon een hele leuke stad. Zo heb je het prachtige uitzicht bij de Suspension bridge, het drukke uitgaansleven en er is van alles te doen bij de haven en het stadscentrum. Ik zou Bristol echt aan iedereen aanraden.

De twee weken Dublin zijn echt voorbij gevlogen. Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad en mijn Engels is ook al een stukje verbeterd.

De accommodatie in Dublin was prima, alles gewoon netjes verzorgd. De ligging was ook goed. Vlakbij de school en op loopafstand van het centrum (25-30 min lopen). Enige minpunt van de accommodatie was de huisgenoten waar de klik niet helemaal mee aanwezig was, geen problemen, maar ook geen gezelligheid daarvan. Ik heb me daar niet alleen gevoeld, want ik had al vanaf dag 1 andere mensen leren kennen waar ik veel mee ben opgetrokken.

Verder vond ik Dublin echt een hele warme en gezellige stad, heel sfeervol. Ook ben ik positief over de school. Zeker de eerste week echt een goede docent gehad. Tweede week was deze voor een week op vakantie en kregen we in een invaldocent, die ook goed was, echter werd deze op maandagochtend gebeld dat hij na een jaar op de wachtlijst dinsdag aan de beurt was voor een herniaoperatie. Deze week verliep dus qua docenten iets rommeliger, maar dit werd goed opgelost en we hebben toch door de week heen goede samenhangende lessen gehad.

Het sociale programma was ook leuk. Zeker voor 2 weken. Ik heb het idee dat als je er echt langer zit na een tijdje de activiteiten wel veel dezelfde waren, maar voor nu was het top. Er waren in totaal 5 activiteiten die mij aanspraken en waar ik dus aan mee heb gedaan. Deze waren stuk voor stuk niet te duur en zeer goed georganiseerd.

Inmiddels zit ik een maand in Brighton en heb ik 3 weken college gehad! Het bevalt tot nu toe erg goed, de lessen zijn heel leuk. al zijn de muziektheorie lessen een beetje aan de makkelijke kant. Niet iedereen vindt dat trouwens, maar ik heb die theorie al uitgebreid op de middelbare school gehad. Verder treden we veel op in de lessen wat ik erg leuk vind. Buiten school heb ik al veel mensen ontmoet en gaan we vaak naar ‘open mics’  waar je dan 2 of 3 nummers kan optreden als je wil. Ik ben ook al naar een concert geweest en heb verder nog een theatervoorstelling en een dagje Londen op de planning staan dus erg leuke dingen. Ook speel ik hockey op een club hier in Brighton wat goed bevalt!
Ik ben nu alweer iets meer dan twee maanden terug en ik mis Engeland al best wel heel erg. Toen ik in Chichester aankwam was alles natuurlijk nieuw en vond ik het heel spannend, ook was ik natuurlijk heel erg benieuwd naar wie mijn kamergenootje zou zijn. En wat heb ik daarmee geboft! We hebben het superleuk gehad samen en nooit gedoe gehad op de kamer omdat we allebei lekker makkelijk zijn.
De eerste week was een beetje een introductieweek, waarin we alleen Engels hadden en wat presentaties. De week daarop moesten we een schoolpasje laten maken en kregen we ons ‘echte’ rooster. Ik had de vakken Hospitality en Engels, dus daar begon ik meteen mee.  Ik kreeg theorie lessen, maar ook praktijk. De ene week koken, de andere week bedienen (tot 9 uur ‘s avonds!!). In het begin vond ik het super eng om echte klanten te bedienen maar het ging al snel goed gelukkig.
Het huis waarin ik verbleef, Woodlands was super! Vrijwel alles was super geregeld en er verbleven superleuke kinderen. We gingen elk weekend naar het 18-plus gedeelte om daar een soort feestjes te houden, daar keek iedereen altijd de hele week naar uit.  We gingen vaak samen uit eten en leuke dingen doen zoals bowlen. Uiteindelijk kwamen de meesten zelfs bij elkaar in de klas toen we allemaal van niveau veranderden.
De tripjes die we met school deden waren ook allemaal heel erg leuk. We gingen erg vaak bowlen, maar ook tripjes naar London of bijvoorbeeld de Stonehenge. De tripjes waren alleen voor de internationale studenten, dus allemaal mensen vanuit de hele wereld, wat het juist zo leuk maakt!

Ik ben super blij dat ik de beslissing heb gemaakt om naar Chichester te gaan, deze ervaring zal ik nooit in mijn leven vergeten, en ik had er stiekem nog wel wat langer willen blijven. Hopelijk ga ik er nog eens een weekendje heen om iedereen weer te zien. Mijn leven in Nederland nu draait eigenlijk vooral om werken en opendagen bezoeken. Ik werk nu ongeveer 6 dagen per week bij de Albert Heijn en alles gaat helemaal prima. Waarschijnlijk ga ik niet meer iets van vrijwilligerswerk doen, maar misschien denk ik daar binnenkort anders over.

Het gaat heel goed met me! Ik vind het zo onwijs leuk in Portsmouth!

Het studentenhuis is heel erg fijn. Het is allemaal heel schoon en goed geregeld. Mijn kamer is ook heel erg fijn! Iedereen in het huis is heel erg aardig. Ze komen echt van over de hele wereld, en dat vind ik echt heel erg leuk! Vandaag is er toevallig een Nederlands meisje in het huis gekomen.
Elke avond kook en eet ik in het andere studentenhuis, daar zitten namelijk twee vriendinnetjes. Het koken gaat gelukkig heel goed!

De school is echt maar twee minuten lopen, dus dat is echt ideaal! En ik vind de school echt heel leuk! Mijn klas is super leuk. Al mijn vrienden zitten in die klas en de leraren zijn onwijs aardig.
Elke vrijdag ga ik naar de job club! Ik heb aan mijn CV gewerkt daar en dat was nuttig. Ik hoop dat ik een leuk baantje in Engeland ga vinden!

Er worden dus echt onwijs veel activiteiten georganiseerd! Elke zaterdag naar een stad. Ik ben nu al in Southampton, Bournemouth en Londen geweest! Zo leuk om dat allemaal te zien!
Verder worden er door de week heen veel dingen georganiseerd zoals Conversation club, bowlen, paintball, salsa dansen, naar een pub en noem maar op!

De mensen vind ik hier ook allemaal heel leuk! Ik ga veel om met twee Nederlandse meisjes, Roos en Julia. Alle mensen zijn hier heel anders: andere nationaliteiten en leeftijden. Maar iedereen is zo open naar elkaar toe! Dat vind ik echt heel leuk!

Mijn Engels gaat wel steeds beter! Ik denk ook omdat ik steeds zekerder word met het praten. Ik krijg best soms complimenten van mensen over mijn Engels, en dat is echt heel fijn om te horen! Want dan durf ik ook meer Engels te praten. De grammatica blijf ik wel lastig vinden!

Ik heb het heel erg naar mijn zin in oxford! Het uitgaan is heel leuk en de plek waar we zitten ook, alleen wel afgelegen van de bewoonde wereld. Maar gelukkig zitten we wel met leuke mensen van over de hele wereld. Er zijn mensen van Mexico, Brazilië, Spanje, Egypte, Duitsland en België. En nog twee andere Nederlandse meisjes, dus dat is heel gezellig.

De studie is heel leuk en interessant. En de teacher is ook echt top alleen we krijgen wel echt veel werk. We hebben al 5 essays moeten schrijven en 2 presentaties.

VS & Canada

Toronto was in 1 woord geweldig, Ik ben hier 3 maanden geweest. Ik zat niet in een gastgezin, maar in een residentie.
De locatie van de residentie was perfect, het was downtown dicht bij alle clubs, bars en winkels. Er zat een supermarkt op loopafstand waar ik dagelijks boodschappen deed. Vanaf het hotel naar de school duurt ongeveer 20 min met de tram en nog 2 min met de metro.

De school zelf bevindt zich op een geweldige locatie tegenover het royal Ontario museum en dus midden in de stad.
Het is een multiculturele school, je had dus veel Aziaten, maar ook veel mensen uit Zuid-Amerika. Dat vond ik erg leuk omdat je dan van andere culturen kan leren en uiteindelijk vrienden hebt van over de hele wereld.

School was van 9 tot half 3, dit was prima te doen met 2 pauzes waarin je o.a. kon eten.
Ik deed de cursus CAE, ik zat in de klas met 8 man, en onze leraar was Craig. Craig was echt een top leraar en elke dag was erg gezellig.
Ik heb uiteindelijk het examen CAE en CPE gedaan. Vooral door de hulp van Craig heb ik beide examens gehaald en daar ben ik erg dankbaar voor.

De school zelf had elke dag activiteiten, je kan gewoon zelf kiezen of je daar aan mee doet. Ze organiseren bootfeesten maar ook gewoon bowlen, en een quizavond. Heel variërend dus. Ik heb persoonlijk niet zelf veel activiteiten gedaan, ik was vooral met de mensen van mijn klas ergens in de pub te vinden, en dan daarna gingen we naar de club.
Overall was Toronto echt top, ik vond het zelfs zo top dat ik er later wil gaan wonen.

New York is fantastisch. Ik heb een hele leuke klas –daarmee heb ik ook wel geluk gehad– (15 mensen, 14 nationaliteiten) en het is ook heel gezellig op mijn gedeelde kamer. De lessen zijn heel leerzaam, maar ook wel erg intensief. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat hebben we lessen en elk weekend moeten we 4 films maken. We hebben nooit een vrije dag. Dus soms is dat best zwaar, maar het “werken” is zo leuk dat ik het ook graag doe. De tijd vliegt; de cursus is al 5 weken bezig volgens mij, maar het voelt veel korter. Want Time flies when you’re having fun.

Het feit dat ik in NY zit is best snel normaal geworden (wat een vreemde ervaring is…) ; ik zie het vrijheidsbeeld elke dag vanuit mijn klaslokaal, en altijd zie ik dezelfde typische hoge gebouwen, het metrostation, het water… Het is allemaal deel geworden van de normale ‘everyday-routine’. Vreemd hoe zo iets bijzonders zo snel normaal kan worden.
Het programma is erg vol dus daarom ben ik ook erg blij dat mijn vlucht pas 3 weken na de cursus gaat; dan heb ik nog 3 weken extra tijd om in alle rust alle bijzondere en verborgen plekjes in New York te ontdekken.

het was in het begin even wennen maar nu gaat de tijd eigenlijk alleen maar te snel, ik wil zeker nog niet naar huis.
De accommodatie bevalt heel erg goed! De kamer is in principe voor 3 personen maar is nog geen 1 keer vol geweest. De eerste 2 weken zat ik met een chinees meisje, dat was wel even wennen gezien het cultuur verschil maar is goed gegaan.

Toen een tijdje alleen in de kamer gezeten en sinds afgelopen week met een meisje uit Oekraïne waar ik zeker vriendinnen mee ben.
Tegen mijn verwachting in is eigenlijk iedereen wel ouder of mijn leeftijd (dat is top dus).
Er zitten maar 1 of twee mensen in deze accommodatie op school, ik had zelf meer verwacht. Maar uiteindelijk vind ik dat niet zo erg want zo breid het je contacten juist alleen maar uit doordat je ook mensen leert kennen die niet op jou school zitten.

Emma heeft een mooie tijd gehad in Vancouver. Leuke mensen ontmoet, leuke weekenduitjes gehad via de school en zelf georganiseerd en haar diploma gehaald op het hoogste niveau!

Ze vond de school fijn en de leraar heel prettig. Ze zat in een hele kleine klas: 5 personen. De voorbereiding voor het examen was prima.
Een goede en aan te raden kleine school. De verschillende klassen hadden onderling ook veel contact, dat vond Emma erg fijn en leuk.
Daardoor heeft ze veel leuke mensen ontmoet.

De accomodatie was heel dichtbij de school en goed. Personeel was vriendelijk en behulpzaam. De schoonmaak was niet helemaal in orde. Maar ja, dat is bijna overal zo.
Er was een wasmachine én droger in het appartement (voor 6 personen) ; dat was super de luxe.
Een tijdje woonden ze er met maar 4 personen dus dat was lekker rustig.

Ze heeft een prachtige tijd gehad en we zijn blij met jouw advies voor Vancouver.

Ik heb het hier erg naar mijn zin. Er zijn erg veel Zwitserse studenten, die allen een stukje ouder zijn (vaak boven 21 jaar) wat betekent dat zij wel de kroeg in mogen en kunnen drinken en ik daar flink beperkt in ben. Dat is een klein beetje jammer, maar ze zijn allemaal erg aardig! Ik spreek veel Engels, ook omdat ik de enige Nederlander ben, wat positief is. Het is hier een heerlijk temperatuurtje, ongeveer rond de 25 graden vandaag, wat zelfs een beetje exceptioneel is voor San Diego in de winter. Ik voel me erg thuis in deze mooie stad. De mensen zijn erg aardig en behulpzaam, en alles is op een loopafstand. Ik heb al Los Angeles bezocht, wat ik een erg drukke en grote stad vond. De school is midden in de stad en er zitten leuke leerlingen op. De lerares is erg grappig en aardig. Het niveau is best wel pittig en ze geeft elke dag huiswerk op. De accommodatie is prima, er is een bed en een douche en koelkast, meer is niet nodig. Het is alleen wel erg lawaaierig ‘s nachts door mensen die in de patio tot laat in de nacht zitten, maar aan de andere kant wel gezellig. Groetjes Max
Australië, Nieuw Zeeland & Zuid Afrika

Byron Bay is super relaxed, fijn sfeertje en top inwoners. School is inderdaad zoals ik verwachte (zelfde als in New York maar dan langere dagen), stad zelf wel veel gaver dan verwacht.. clubs, stranden, etc.

Uiteindelijk toch een mega goeie beslissing genomen, ga veel om met Nico (huisgenoot) en toch wel gaaf om aan zo aan de andere kant van de wereld te zitten!!

Lessen zijn goed te doen, 2 leraren (van maandag tot woensdag een en van woensdag tot vrijdag). Dus die afwisseling is aan de ene kant in de week ook fijn. Op school verder super sfeertje, zit een café bij waar we met zijn allen elke dag wat eten in de middag en in de pauzes een beetje pingpongen en kletsen.

Kamer is nu echt top; geen camera’s in huis, droger + wasmaschine, vaatwasser, echt top dus !
Mijn kamergenoten zijn ook super relaxed. We zitten hier met ze viertjes uit Zwitserland,Taiwan en Nederland. We koken ook altijd samen, dus dat is wel goed geregeld.
Ik ga over 1.5/2 weken naar een ander huis. Daar zitten we dan met zijn zevenen, dus dat wordt wel wennen weer.

Aan de activiteiten op school doe ik soms mee, twee weken geleden zijn we een weekend naar brisbane geweest en we hebben meegedaan aan wat sportactiviteiten. Wel gaaf dat het via de school uit gaat.

het is hier nog steeds geweldig. Ik zit hier met een hele leuke groep mensen. We hebben een vriendengroep gemaakt met onder andere Zwitsers, Arabieren, Belgen en Nederlanders. Iedereen hier is extreem aardig en ook heel interessant om alle verhalen van de Arabieren te horen, hoe ze bijvoorbeeld al weten met wie ze gaan trouwen (en wanneer).

De school is daarnaast ook geweldig! Alle leraren zijn super geïnteresseerd en de lessen zijn leerzaam en ook leuk om heen te gaan. We hebben een hele lieve lerares met wie we al uiteten zijn geweest en die alles over ons weet. Het CPE niveau vind ik wel heel lastig, maar ga m’n best doen om het te halen.

We hebben heel veel geluk gehad met het mooie weer en zijn daarom de eerste paar weken vaak naar de vele prachtige stranden hier geweest en hebben vaak de zonsondergang of zelfs zonsopgang gekeken. We hadden aan het begin een hele grote leuke groep, die nu een beetje is uitgedund maar het is nog steeds even leuk! Waar ik zelf het meest van heb genoten zijn de festivals waar we heen zijn geweest zoals Goldfish & Claptone. Daarnaast vond ik het Paragliden vanaf Signal Hill een geweldige ervaring. We waren toen met een groep van 20 man van Signal Hill afgesprongen en konden naar elkaar zwaaien vanaf de lucht.

Maar ik denk dat de Chapman peak drive het allerleukste was wat ik hier heb meegemaakt. We hebben toen een busje gehuurd en hebben de mooiste tocht die ik me kan bedenken gemaakt. Ik keek constant m’n ogen uit over hoe mooi het wel niet was. We zijn toen naar vinyards geweest en hebben alle ‘highlights’ van Kaapstad gezien. Daarnaast is het uitgaan hier super leuk, iedereen hier is super gezellig en dat maakt het natuurlijk super leuk.

2,5 week geleden zijn we op Garden Route geweest en zijn toen op een Safari geweest waar ik ook erg van heb genoten. Het gaat nu allemaal wel heel erg snel dus probeer nu nog zo veel mogelijk te genieten..

Het werk bestaat vooral uit het voeren en verplaatsten van de 800 koeien en kalveren. Daarnaast ben ik ook veel bezig met waterwerkzaamheden, zoals het pompen van water naar tanks, we hebben namelijk last van de ergste droogte in 10 jaar… De boerderij bestaat vooral uit koeien, die voor hun vlees grootgebracht worden. Daarnaast lopen er ook 200-300 wilde geiten (wat wil zeggen dat ze niet gevoerd worden) rond over het terrein, dat ongeveer even groot is als de hele gemeente Blaricum. Ze hebben ook 5 honden, waar ik veelal voor zorg. De hele dag ben ik op en een quad aan het rondrijden, of sta ik op een auto. Ik vermaak me dus wel! De mensen zijn heel aardig, en hoewel het af en toe hard werken is, lassen ze meer dan genoeg pauzes in, en word ik overstelpt met heel veel eten. Groet Max

Wisse is sinds dinsdag weer thuis. Wij hebben hem opgehaald in Zuid Afrika, zijn daar een weekje gebleven, zowel in Kaapstad als in Camps Bay.

Wat een heerlijk land! Intens genoten! Maar wie vooral ongelooflijk veel heeft genoten is Wisse.

Hij heeft echt 10 top weken gehad. Het begon bij een heel lief gastouderpaar, waar hij 3 hele fijne weken heeft gehad, die dol op hem waren. Daarna heeft hij heerlijke weken gehad in het studentenhuis naast de school.

Wat een leuk huis, wij hebben hem daar ook opgezocht. Goed geregeld allemaal, examen gedaan vorige week zaterdag op proficiency level, dus dat is nog even afwachten. Maar in ieder geval willen we je hartelijk danken voor de goede tip en goede organisatie.

Het gaat erg goed hier in Auckland en ik heb het ontzettend naar mijn zin! Ik heb eerst ongeveer 7 weken door Nieuw-Zeeland gereisd en heel veel van het land gezien. Mijn moeder is gekomen en we hebben kerst en oud en nieuw met mijn familie gevierd. In de eerste dagen van het nieuwe jaar is ze weer naar huis gevlogen.

Toen begon mijn cursus hier op school. Ik vind het leuk op school en ik ben de eerste dag verplaatst naar het hoogste niveau, CPE. Het CAE niveau is niet super hoog hier, dus na mijn testen leek het de docenten beter om een hoger niveau te doen. Er zitten heel veel Zwitsers op deze school en hun Engels is niet geweldig, zij doen allemaal CAE. Het verschil tussen CAE en CPE is daardoor erg groot. De lessen zijn interessant, maar nu na 5 weken is het lastig om geconcentreerd te blijven, omdat het alleen maar Engels is de hele dag en er wordt niet geswitcht naar een ander vak. Het is 4 uur per dag, dus dat valt wel weer mee.

Ik ben heel tevreden met mijn accommodatie en het is een hele fijne kamer. Klein, maar wel met een eigen badkamer. Het is niet echt een studentenhuis vind ik, meer een kruising tussen een appartementencomplex en een hotel. Helemaal beneden is een lounge met een keuken die je deelt met alle mensen die hier een kamer hebben, of het nu voor 3 nachten is of, zoals ik, 9 weken. Het ligt wel ontzettend centraal, dus dat is heel fijn en ook erg dichtbij de school. Iedereen uit mijn klas zit in een gastgezin en de meeste moeten +/- 40 minuten met een bus reizen voordat ze in het centrum zijn.

Vanaf maandag is het nog 4 weken school en dan is in maart het examen. Daarna ga ik een paar dagen naar Sydney en vlieg ik vervolgens weer terug naar Nederland.

Boarding School
Dank voor je leuke mail! Toevallig zijn mijn man en ik afgelopen zaterdag even bij onze dochter langs geweest. Ze was nu drie weken daar en ik wilde toch wel even met eigen ogen zien dat het goed met haar gaat, en dat was duidelijk het geval! Voor zover ik kan inschatten voelt ze zich echt thuis en op haar plek op de school. Ze heeft na haar eerste week al gezongen en pianogespeeld op de Assembly op vrijdagmiddag, en in de Half Term over twee weken komt er een Duitse vriendin bij ons logeren. De berichten van de docenten in de portal zijn ook grotendeels positief.
Wel weer leuk nieuws op sportgebied is dat ze ook in het rugbyteam zit. Iets heel anders!
Kortom; ik merk weinig van opstartproblemen, en hoewel ikzelf zo nu en dan wel even op mijn achterhoofd zit te krabben van huh, mijn dochter is opeens soort van het huis uitgegaan toen ik even niet oplette en ik mis haar, hebben we er geen moment spijt van dat we die stap genomen hebben en ben ik nog steeds heel erg blij dat we via onze kennissen op precies het juiste moment bij Weg-Wijs op kantoor zijn beland!
Het is hier heel erg leuk! De lessen zijn een stuk leuker dan in Nederland, maar ik moet wel hard werken. Met mijn Engels gaat het goed! Ik hoef niets in te halen in vergelijking met de anderen dus dat is heel erg fijn! Het huis is ontzettend mooi en de meisjes zijn erg gezellig. Ik ben voornamelijk aan het golfen en ik loop soms hard met de running club. Ik ga me denk ik de komende term meer op  hockey richten, maar er zijn zoveel leuke activities dat ik het nog maar moet zien!
Heel erg bedankt.
De school is heel leuk en ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik ben erg blij met mijn vakkenkeuze en mijn keuze voor IB. Het leersysteem is erg anders maar ik kan er erg goed mee overweg en de lessen spreken mij veel meer aan dan in Nederland en ik heb het idee dat het (voor mij) productiever werkt. Wel zijn de schooldagen erg lang en daar moet ik soms nog wel aan wennen.
Met mijn Engels gaat het goed, ik moet wel hard werken maar toch heb ik wel genoeg tijd om mij aan te passen. Ook houden ze goed rekening met het feit dat Engels niet je eerste taal is en dat je moet wennen. Verder heb ik het erg gezellig met alle medestudenten en in mijn huis en heb ik heel veel plezier. Deze term ben ik veel aan het hockeyen ik heb een heel leuk team en het hockeyen gaat ook erg goed! Volgende term ga ik een andere sport uitproberen wat me ook heel leuk lijkt.
Ik ben dus heel blij dat ik via jullie op deze school ben gekomen want ik heb het heel erg naar me zin.
Het gaat enorm goed, ik vermaak me echt op de school en voel me ook thuis.
Tot nu toe ben ik erg goed op weg en ik zal in november zien hoe ik er voor sta wanneer ik mijn officiële proef examens heb.
Ik ben afgelopen jaar gekozen om prefect te worden. Maar ik ben geen “head-boy” want met het IB en 12 uur aan tennis heb ik het al druk genoeg. Naast dat ik gekozen ben als prefect ben ik ook vice-captain van mijn Boarding House en ik ben captain van het eerste tennis team.Dus zoals je het kunt horen is het best soepel verlopen afgelopen jaar!
Maar dit jaar moet ik echt flink aan de bak om mijn “Predicted Gardes” waar te maken.
Spanje & Zuid-Amerika

Het gaat heel goed met me! Ik heb het onwijs naar mijn zin hier! Ik vind de stad echt onwijs gaaf en kan er echt m’n weg al in vinden. Op school gaat alles prima, het was in het begin wel heel erg wennen dat er echt alleen maar Spaans tegen je gepraat werd, maar daar raakte je heel snel aan gewend. We gaan ook enorm snel door het boek heen, wat wel fijn is want dan haal je natuurlijk het meeste uit de tijd hier! Eerste toets ook gehad, ze zei dat het een ’klein’ en ’makkelijk’ toetsje was… Daar waren de meningen over verdeeld. Hoe dan ook, de ik heb de toets wel gewoon weten te halen.

Het studentenhuis is geweldig! We zitten hier met zeven Nederlanders, twee Belgen, twee Duitsers, een Zwitser en een Japanner. Ik ben inderdaad de enige jongen in het huis ja… Vond het in het begin wel jammer, maar ik kan het nu zo goed vinden met alle meiden dat ik het eigenlijk juist wel fijn vind, ik hoef ook bijna nooit te koken ;). Ik meen dat er dit weekend wel weer een (Duitse?) jongen bij komt, ben ik dus wel heel benieuwd naar…

Ook op school heb ik al heel veel vrienden gemaakt! In het begin waren er wel echt bijna alleen maar jongeren op de school, maar nu zitten er juist eigenlijk bijna alleen maar oudere mensen, die eventjes voor een weekje Spaans komen leren. De school organiseert elke week een ander cultureel programma, met hele diverse activiteiten waar je uit kan kiezen. Van stadswandelingen om de stad te leren kennen tot kanoën over de Guadalquivir. Afgelopen weekend hadden ze ook een weekendje Lissabon georganiseerd, ik was er zelf niet bij, maar het zag er onwijs gaaf uit op de foto’s.

Los van alles met school, had ik er ook voor gekozen om hier te gaan hockeyen, wat een enorme aanrader is. Ik train nu drie keer in de week mee met het team van de universiteit. Het is een unieke ervaring omdat je zo ook een hele hoop Spaanse vrienden maakt, en ook wat extra uren Spaans spreken meepakt.
Ik ga nu in ieder geval nog een maand onwijs genieten van Sevilla!

De lessen bevallen me heel goed! De docenten zijn heel aardig. Ik merk dat ik steeds meer kan verstaan en vertellen. Ik heb mijn eerste examens vorige week gehaald dus ik zit nu in A2.1. Het schoolgebouw is mooi en modern en er zijn inderdaad leuke muurschilderingen.

Er zijn veel Chinezen, maar mijn buurvrouw in het appartement is Nederlands, en in mijn klas zit nog een meisje uit Zwitserland, een jongen uit Duitsland en een jongen uit Frankrijk. Daarmee onderneem ik ook dingen zoals de Tapa routes. In het weekend zijn we vaak in de clubs te vinden.

Ik heb de kathedraal bezocht, verschillende parken en een kermis in Palencia tijdens de feestweek. Dit weekend heb ik via de school paardgereden. De komende maanden ga ik wat meer musea bezoeken en ga ik naar wat conferenties die de school organiseert.

Ik heb het erg naar mijn zin!

Ik ben nu weer gesettled in Nederland, maar het was natuurlijk wel even wennen om terug te komen. Want wat was het leuk, zeg! Toen ik naar het vliegveld vertrok was het natuurlijk nog erg spannend, in m’n eentje naar Midden-Amerika is natuurlijk een erg grote stap. Maar op schiphol ontmoette ik al 2 Nederlandse jongens die hetzelfde gingen doen, dus dat maakte alles lekker gemakkelijk.
Bij dit project is alles zo goed geregeld; we werden meteen opgehaald, de busreizen waren altijd heel goed geregeld, alles werd goed in het Engels en Spaans uitgelegd zodat iedereen het begreep.
Ik zal niet te veel in detail gaan over wat we hebben gedaan, want daar zou ik een heel boek over kunnen schrijven. Maar wat ik wel kan vertellen is dat het echt fantastisch was met de organisatie en dat ik zo veel van iedereen heb kunnen leren. Je leert zoveel verschillende dingen over verschillende talen en culturen, je leert veel dingen om jezelf te verbeteren, je leert over de natuur en hoe je deze moet onderhouden. Je ziet de mooiste uitzichten en maakt zulke mooie dingen mee. Na het vrijwilligersproject ben ik met een groep jongeren die ik tijdens het vrijwilligerswerk heb leren kennen doorgereisd, eerst naar de hoofdstad Managua, toen naar San José (Costa Rica), toen naar Puerto Viejo en als laatst nog naar Panama City met mijn gezin. Doorreizen is erg gemakkelijk, vooral met de hulp van de locals die je ook ontmoet via het project. Een beetje Spaans leren is daarom ook erg handig, omdat niet iedereen even goed Engels spreekt. Al met al was het een fantastische experience, en ik zal het nooit vergeten.
Alles is hier top. Door de familie wordt er goed voor me gezorgd, aardige mensen. De lessen zijn ook goed, klassen zijn klein en het niveau ligt dicht bij elkaar. Ook de intensiviteit bevalt me wel, dus het was voor mijn gevoel de juiste keuze! De stad zelf leeft en bruist ook en er is hier voldoende te doen, geen spijt!

Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad in Cadiz. De eerste week moest ik nog een beetje mijn draai vinden daar. Voor beginners kan je om de 2 weken beginnen want dan start er een nieuw klasje, alleen ik was dus midden in die 2 weken er bij gekomen dus dat was even gek want ik was ook een beginner.

Bij Maru had ik het erg naar mijn zin. De eerste week zat ik met 3 andere Nederlanders die ook naar dezelfde school gingen dus dat was fijn. De 2 weken daarna zat ik ook nog met studenten van school, alleen de laatste week zat ik met alleen maar Spaanse studenten. Dat was wel even iets anders.
Ik vond Maru heel lief en zorgzaam, ze was een hele fijne gastvrouw. Het eten was prima soms wel totaal iets anders dan wat we hier in Nederland gewend zijn.

Ik heb erg van alles in Salamanca genoten, ik had echt totaal geen zin om weg te gaan. Ik heb voor mijn gevoel best goed Spaans geleerd, vooral toen ik op de terugweg in Bilbao door een Argentijn en de receptioniste van het hostel waar ik sliep gecomplimenteerd ben over mijn accentloze (en goede) Spaans.

De school vind ik echt super, het is elke les gewoon gezellig (de ene ‘professor’ natuurlijk wat meer dan de ander). Iedereen die er rondloopt kent je naam en kan je gewoon even mee praten, wat het persoonlijk en erg gezellig maakt. Ik ben daar de maandag dat ik wegging nog langs gegaan om even adios te zeggen, en ik kreeg van elke profesora die ik heb gehad en de receptionisten een knuffel, nadat ik ze moest beloven nog een keer langs te komen.

De accommodatie beviel me zeker. Ik voelde er me gewoon wel thuis, de inrichting was prima.

Het harmonieorkest was ontzettend gezellig, ik heb op mijn laatste ochtend nog koffie gedronken met de dirigent om goed afscheid te nemen. Ondanks dat ik nog niet goed Spaans sprak toen ik daar begon, werd ik daar wel hartelijk welkom geheten. Ik denk dat het me wel een beetje geholpen heeft om Spaans te leren, omdat het daar niet anders kon. Ik heb dit weekend nog een kerstkaartje van ze via de mail gekregen, wat natuurlijk ook super is.

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het advies om naar Cádiz te gaan en voor jullie hulp daarbij. De school waar ik Spaanse les kreeg was erg fijn. Ontspannen sfeer, super vriendelijke mensen en iedereen was behulpzaam en geduldig. Mijn Spaans is in korte tijd enorm verbeterd, wat mij voldoende vertrouwen geeft om komend jaar op de universiteit aan mijn studie Spaans te beginnen. Mijn reis was vooral zo bijzonder door de familie waar ik bij woonde. Wat een geweldig advies om mij naar hen te sturen. Er werden de lekkerste Spaanse gerechten gemaakt en ik heb uren met ze zitten kletsen. “La escuala de la vida”, zoals zij dat noemden. In een korte tijd heb ik een hoop geleerd en vooral genoten van de Spaanse cultuur. Ik weet zeker dat ik er nog vaak zal terugkeren. Het heeft me enorm goed gedaan om dit avontuur aan te gaan. De Spaanse cultuur en Cádiz zitten nu voor altijd in mijn hart. Ontzettend bedankt voor jullie hulp hierbij! Mijn hartelijke groeten, Anne
We hebben het fantastisch gehad! Ik kan het niet beschrijven, en al helemaal niet in een mailtje. Maar we hebben ongelooflijk veel geleerd en gezien en meegemaakt en alles was op zijn eigen manier heel erg bijzonder. We zijn na Amauta in Peru nog naar Ecuador, Colombia, Panama en Costa Rica geweest. Alles ging heel snel voorbij. Ik heb me niet vaak onveilig gevoeld eigenlijk in geen enkel land. Alleen af en toe s’avonds natuurlijk maar dat heb je in Den Haag ook. Ik ben heel erg blij dat we toch lang school hebben gehad. Ik heb in Peru mijn ‘advanced’ examen gehaald waardoor ik de rest van de reis gewoon met alle locals kon praten en alles zelf kon regelen en dat was heerlijk. Ik zou het ook echt iedereen aanraden om eerst rustig de tijd te nemen om de taal te leren spreken van het land waar je gaat reizen (als je daar voor een lange tijd zit dan natuurlijk) want het maakt het reizen zoveel makkelijker en leuker! Heel erg bedankt voor alle hulp, ik heb echt het mooiste jaar van mijn leven gehad, Groetjes!
14 weken lang heb ik mogen genieten van deze prachtige stad. Een ervaring in mijn leven die ik nooit zou vergeten. Ik heb niet alleen de taal leren kennen maar ook nieuwe vrienden en een heerlijke cultuur.

Het begon met een groep mensen van school die ik en mijn huisgenoten op een avond allemaal bij elkaar wisten te roepen. Onze eerste avond uit in de wijk Ruzafa. Na school met z’n allen naar verschillende eettentjes en wandelen door de stad gebeurde ook vaak. Wanneer het zonnetje scheen zochten we het strand op om daar vervolgens languit op een strandhanddoek te gaan liggen. Het sfeertje was zo gezellig. Alsof je iedereen al een tijdje kende. De school organiseerde elke week leuke activiteiten voor de nieuwe leerlingen. De eerste week kregen we een gratis stadstour. Zo had je een beetje het idee wat Valencia allemaal te bieden had. Verder was er elke week een salsa avond en intercambio. Intercambio was erg leuk en goed voor je Spaans en Engels. Met mensen praten om je Spaans te oefenen en af en toe wisselen naar Engels als je het woord niet wist. Deze taal hebben we de naam Spanglish gegeven.
Niet alleen de taal leren op school en de stad leren kennen was erg leuk en interessant maar het nachtleven was ook super gaaf. Als je je openstelt voor alles komt alles goed. Ik was in het begin best nerveus om dit te doen maar ik heb me geen moment verveeld in deze stad. Ik heb ervaren dat Spanjaarden over het algemeen erg vriendelijk en wat relaxter zijn dan Nederlanders. Het eten is redelijk goedkoop net als winkelen. En als je naar het strand wilt is dat heel makkelijk. Je kan een fiets huren of zelfs met de tram gaan. Maar een grote aanraden is ook de metro. Heel makkelijk en goedkoop! Ik zou dit allemaal zonder twijfel over doen!

Ik ben inmiddels alweer een paar weken terug van mijn talenreis naar Malaga, en wilde u nog even mijn ervaringen meedelen.
Ik heb een geweldige periode gehad, een echte aanrader! Malaga is een ontzettend leuke stad voor mensen van mijn leeftijd en de omgeving is ook top.

De lessen van de school zijn uitstekend, ik heb heel veel geleerd en alle medewerkers van de school waren ontzettend warm en aardig.
Al na drie dagen heb ik een leuke groep jongeren leren kennen waarmee ik tot het einde ben opgetrokken. Leuk is ook dat er elke week weer nieuwe leerlingen bijkomen!

Ik verbleef in een appartement op 5 minuutjes van de school en dat was perfect.
Heel erg bedankt voor het regelen van mijn verblijf, alles was perfect geregeld!

Frankrijk & Zwitserland
Ik heb een hele mooie tijd in Cannes gehad! Op het Collège was alles goed geregeld, de indeling van de klassen en het eten ook (en was ook nog eens lekker). De lessen vond ik goed en leuk. Aardige lerares en het heeft vooral geholpen mijn spreekvaardigheid te verbeteren, wat ik erg handig vind. Ook de activiteiten waren goed geregeld. Je hoefde je alleen maar aan te melden en te betalen en dan was alles georganiseerd voor je. Er waren verschillende activiteiten en er zaten hele leuke bij. Kortom, ik heb niks aan te merken en heb het erg naar mijn zin gehad!

Ik heb het heel erg naar mijn zin hier in Montpellier. De lessen zijn goed en de leraren ook. Ik heb al wel het gevoel dat mijn Frans iets verbeterd is, dus daar ben ik al wel blij mee. De klas bestaat altijd uit 7-10 mensen dus dat is perfect eigenlijk, omdat je veel aandacht krijgt, maar toch is niet alles telkens op jou gericht.

Ik had in mijn klas aan het begin wel veel leuke mensen, maar die zijn nu allemaal weg helaas. Ik ben een paar keer wat met ze gaan drinken en ik ben met ze uit eten gegaan dus dat was wel leuk. Mijn vrienden zijn wel vooral van de residentie, waarmee we elke dag wat dingen doen of gewoon wat praten in de keuken. Ik heb tot nu toe nog niet meegedaan aan schoolactiviteiten, omdat ik daar nog niet echt aan toe ben gekomen.

De accomodatie is prima en de kamer is prima. Verder is het dus altijd gezellig in de residentie, omdat er altijd mensen in de gezamenlijke keuken zijn en er zijn altijd wel mensen die wat willen ondernemen. Ik heb 5 Noorse medebewoners, 1 Zweedse kamergenoot, 2 Colombianen, 1 Mexicaanse, 1 Belgische, 3 Zwitsers en nog een paar mensen die ik niet echt veel spreek. De mensen die ik opnoemde zijn echt de vriendengroep, samen met de Nederlandse jongen die een hele goede vriend is hier en er is ook nog een aardig Nederlands meisje. De jongen verhuist inderdaad nu naar een gastgezin.

Het is dus hartstikke leuk hier en ik heb het erg naar mijn zin.

Roos heeft na de nodige opstartproblemen bij haar gastgezin en na onderzoek naar eventuele andere gastgezinnen besloten toch in haar gastgezin te blijven. Ze heeft een modus gevonden in de omgang met haar gastmoeder en die heeft er uiteindelijk toe geleid dat zij een verstandhouding met haar heeft ontwikkeld waar ze beiden ook plezier aan hebben ontleend. Met haar artistieke gastvader had ze een prettige verstandhouding met wie ze samen zong (hij was een locale bekende muzikant). Hij zorgde voor de nodige gezelligheid in huis.

Roos heeft ontzettend veel plezier ontleend aan het “leren” van de franse taal en het “leven” in Montpellier.

Ze heeft uiteindelijk haar baantje (als stage) in de keuken van “le petit garden” gekregen! Als jongste van de witte brigade (bestaande uit 20 man) heeft zij de tijd van haar leven gehad. Ze werkte 3 of 4 ochtenden per week van 8-12.30 uur. Ik zal je haar blog dat ze voor school moest maken (ter compensatie van het missen van lesuren) opsturen. Dan krijg je een idee over haar wel en we in de keuken. Het is fantastisch om te lezen.

Daarnaast heeft ze op haar zoektocht naar leuke eettentjes in Montpellier nog een lunch/traiteur restaurantje ontdekt waar ze met de eigenaresse Sylvie aan de klets raakte over eten en koken en dat allemaal in “perfect” frans. Sylvie was kennelijk zo onder de indruk van Roos dat ze haar een zaterdagbaantje in de bediening aanbood. De laatste weken heeft Roos daar ook nog een paar zaterdagen gewerkt.

Met een schat aan ervaringen en met verdriet in haar hart heeft Roos uiteindelijk afscheid genomen van haar “franse” leventje waar ze zich zo in thuis voelde. De onafhankelijkheid van haar persoonlijkheid kon in deze franse omgeving tot bloei komen en zo heeft ze dat zelf ook ervaren.

Ik ben inderdaad al een tijdje aan het werk en ben bagagist en voiturier in een 5-sterren hotel (Hôtel Parister). Ik neem de bagage van de gasten aan en breng de koffers naar de kamer. Soms leid ik ook de gasten rond door het hotel.
Als mensen hun auto willen laten parkeren moet ik dat doen.

Het bevalt heel goed en m’n Frans wordt steeds beter. Het gastgezin is ook top. Mijn moeder in het gastgezin heeft mij zelfs een week op de drie katten laten passen.

Ik ben ondertussen ook naar de selectiedag van de Hotelschool geweest en aangenomen. Ik zal dus eind augustus in Den Haag gaan beginnen. Daar wil ik jullie ook zeker voor bedanken, omdat jullie mijn tussenjaar in de steigers hebben gezet.

Nogmaals bedankt en groeten uit Parijs

Duitsland & Oostenrijk

Ik heb er schitterende tijd gehad in Heidelberg. Mijn gastfamilie was super! Leuke en aardige kinderen en leuke mede studenten. De school is mij ook erg goed bevallen. Verder waren het goede lessen met een hele leuke lerares.
De combinatie met een gastfamilie was vooral goed. De hele dag door niks anders horen, lezen en spreken van Duits is toch de beste manier om een taal te leren. Een super ervaring.

Heidelberg als stad was een goede keuze. Niet al te groot en bomvol met studenten

Berlijn is helemaal fantastisch en ik ben er al aardig aan gewend. Ik heb ook al vele gezellige mensen ontmoet met verschillende nationaliteiten.
De school is heel erg leuk, de mensen zijn aardig en de lessen verlopen goed. Ook is de accommodatie helemaal in orde. Het heeft alles wat ik nodig heb en het zit op de campus zelf, dus de afstand naar de klaslokalen is niet langer dan een minuut lopen. Heel erg bedankt voor het helpen plannen van dit avontuur!

Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad. De school was goed, je werd op jouw niveau ingedeeld en alle lessen werden helemaal in het Duits gegeven, er kwam geen Engels aan te pas. Elke maand kreeg je andere docenten, waardoor er genoeg afwisseling was. Wel moet je zelf een bepaalde verantwoordelijkheid hebben om naar de lessen te gaan, want ze zitten niet achter je broek aan. Het verblijf was prima. Het is wel een aanrader om in de Residence te zitten, omdat je zo dicht bij school zit en veel meer mensen leert kennen. Ook werden er vaak feestjes gegeven daar, dus het is eigenlijk wel de plek waar je moet zitten. Wat ik ook een groot voordeel vond van Wenen is dat er bijna geen Nederlanders waren, waardoor ik zowel mijn Duits als Engels kon verbeteren. Ik zou het iedereen aanraden om naar Wenen te gaan, want er is erg veel te doen en je zult je daar niet snel gaan vervelen. Nog heel veel dank voor uw bemiddeling en adviezen.

Italië

De stad zelf is heel fijn. Het is altijd erg gezellig en levendig en het eten is lekker. De lessen zijn prima, alles volledig Italiaans dus soms hebben we nog wel moeite om iets te begrijpen. Zoals jullie al aangaven is de school voor alle leeftijden dus zijn er ook wat oudjes bij, maar dat is goed te doen. Er zijn ook genoeg leeftijdsgenoten waar we het mee kunnen vinden. Over het algemeen trekken we meer ons eigen plan en doen we niet veel school georganiseerde trips mede omdat het soms een beetje duur is.

Het appartement is erg fijn. Het ligt dichtbij de school. Dat betekent wel dat we iets verder van het centrum zitten maar dat is niet echt een probleem. Onze huisgenoten zijn erg gezellig, vaak gaan we met zijn allen uit of wat drinken.

Het is natuurlijk wel wennen voor ons aangezien we opeens allerlei dingen zelf moeten doen, zoals de was en de boodschappen maar tot nu toe gaat dat helemaal goed.

We wilden jullie nog heel erg bedanken dat jullie dit voor ons hebben geregeld!

Het is echt helemaal super! De plek waar ik woon is helemaal top, met mijn huisgenoten is het helemaal super en iedereen kan het goed met elkaar vinden.
De lessen zijn voor mij erg goed te volgen. Ook de vakken met prerequisites gaan me goed af! Bij principles of Finance zit er zelfs nog wat overlap met wat ik op school al heb gehad of zelf al wist. De rest van mijn vakken is ook gewoon heel erg leuk en ben blij dat ik dit “vakkenpakket” heb gekozen!

Tot nu toe heb ik redelijk veel vrije tijd gehad, dus af en toe doe ik met een huisgenoot wat cultureels. We gaan ook nog naar een wijnproeverij en naar de opera (moet hier natuurlijk ook gebeuren, haha). Maar het is gewoon zo leuk om veel nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Ik had me ook nog geprobeerd op te geven voor een kookles via school, maar die zijn vaak snel vol, dus hoop dat ik dat volgende maand kan doen!

Het is wel lekker als de toeristische drukte wat minder wordt, maar in elk geval is het hier helemaal geweldig!
Ik heb een hardstikke leuke tijd en ben zeker van plan om hierna (zoals gepland) nog een semester te blijven.

Ik heb het hier op veel vlakken erg naar mijn zin. De vakken zijn ontzettend interessant en precies wat ik er van verwacht had. Om even een korte reflectie te geven: de lessen zijn van hoog niveau met veel interactie tussen docent en leerling. Ik ben nu bezig om voor ‘International conflict resolution’ en ‘Globalization and social changes’ een betoog/uiteenzetting te schrijven over een nieuwe manier van conflict resolutie. Op intellectueel vlak is dat dus een leuke en interessante uitdaging. Wat betreft het vak ‘Pairing food and wine” is elke les voor mij een bevestiging waarom ik naar Italië ben gegaan. Ik geniet er enorm van.
En dan natuurlijk de stad zelf. Zoals je zei is het alsof je constant door een openluchtmuseum wandelt. Heerlijk. Naast het verrichten van vrijwilligerswerk heb ik nu de goedkeuring gekregen om gebruik te kunnen maken van ‘the painting  LAB’ waar ik tijd kan besteden aan tekenen en schilderen.
Ik ben hier nog steeds ontzettend aan het genieten en wordt elke dag dat ik me in deze stad bevindt bevestigd dat ik de goede keuze heb gemaakt! Dank daarvoor ook richting jou.

De eerste maand zit er bijna op en ik ben van elke seconde hier aan het genieten! Totaal iets anders dan Berlijn waar ik eerst was, maar ook heerlijk. Ik vind het zo leuk om vaardigheden, weten & informatie over o.a. kunst te leren, die ik normaal gesproken niet zou doen. Ik kan goed opschieten met mijn huisgenootjes. Verder zijn er nog een aantal andere hele aardige Nederlandse meisjes en aantal internationals met wie we veel optrekken.
De lessen zijn echt geweldig, hele vriendelijke docenten die met veel enthousiasme uitleggen! De kooklessen zijn erg leuk; in je kookpakje koken en wijn proeven in een super gave keuken midden in de Mercato Centrale. Bij Art History II vertelt een hele vrolijke meneer alles over de grootheden in de Renaissance terwijl we het voor ons neus in een museum kunnen zien, ik wist tot dusver niet hoe leuk ik kunstgeschiedenis eigenlijk vond.
Ook bij “Oil foundation Painting” leer ik enorm veel, ik weet hoe leuk ik vroeger beeldende vorming als vak vond maar dat jammer genoeg heb moeten laten vallen doordat de schooldruk te hoog was en nu schilder ik minimaal 12 uur per week in een super coole studio.
Bij “Public Speaking & presentation Skills” krijg ik echt handige vaardigheden onder de knie, ik vond het sowieso al leuk om in het Nederlands te debatteren bij nationale kampioenschappen van school, maar leer nu het spreken zelf in het Engels (wat ik moeilijker vond dan gedacht) maar mijn Britse docent leert ons in het allermooist Engels te openlijk te spreken.
En als laatst de Italiaans lessen, al redelijk snel hadden wij (de Nederlandse meisjes) door dat voor het leren van een vreemde taal iets gemakkelijker gaat dan bij de Amerikaanse. Dat is verder niet erg, maar gaan de lessen wel erg langzaam en leren we daardoor wel minder (ik had me eigenlijk moeten opgeven voor een hoger level, maar ik kan niet meer switchen).

Dit weekend gaan we voor het eerst een tripje maken naar Siena, maar tot nu toe hebben we elk weekend genoten van Florence; we bezoeken musea, drinken in de zon een cappuccino of kijken over de stad vanaf piazza Michelangelo.

Als het niet al te cliché klinkt, ik heb hier 100% de tijd van m’n leven!!

Met mij gaat het super. Florence is een prachtstad, al is het wel klein en natuurlijk niet te vergelijken met de grootte van bijvoorbeeld Amsterdam.

De lessen zijn wel te doen qua niveau, al is voor mij twee lessen 5 dagen in de week wel te veel. Ik heb dan 5 uur les per dag en met een studie als fotografie moet je dan na de lessen ook nog eens 500 fotos maken bijvoorbeeld. Dan heb je de experiental learning er nog niet bij zitten en de losse projecten. Ik heb nu een vak 5 dagen in de week en ik merk dat ik dit veel fijner vind. De lessen zijn wel geweldig leuk door hoe het wordt gegeven en de connectie tussen je leraar en jezelf is hecht.

De huizing is redelijk, het appartement is prima maar een beetje klein. Het zit wel op een goede locatie namelijk naast de universiteit. Ik heb uitzicht op de zijkant van Santa Croche, waar in de avond iedereen op de trappen zit. Ik slaap met 2 andere dames op de zelfde kamer. Als we problemen in het appartement hebben wordt dat wel supersnel opgelost. Met mijn huisgenoten heb ik het half goed getroffen? Ik zit met een meisje uit Turkije op de kamer ze is 29 en er zijn veel cultuur verschillen dus dat botst soms. Het andere meisje is 21 uit Amerika. Zij is een stuk relaxter en ik kan met haar gezellig praten. Ik haal wel eens een koffietje met haar of we doen samen boodschappen.

Ik heb nog amper schoolactiviteiten gedaan, dit kwam door mijn drukke programma. Maar ik ben wel leuke dingen van plan. Zo kan je op bepaalde avonden wijnproeven, in de gym klasjes krijgen en er is een footbal avond. Ik ga wel vaak naar Ganzo dat is de ‘schoolcafeteria’ maar eigenlijk een volwaardig restaurant. Op woensdagen is daar voor 5 euro all you can eat plus een cocktail of een glas wijn.

Ik heb vrienden gemaakt bij een bepaald vak waar ik dinsdagavonden mee samen avond eet. Dus dat is iets wat we vaak samen doen. Dit is een volwaadig schoolactiviteit 😉 Ook heb ik al een aantal super leuke plekken ontdekt. Het is hier in florence een traditie om zoveel mogelijk weekenden weg te zijn. Zo gaan mensen voor een weekend naar Kroatie, Nederland, Duitsland en noem maar op. Ik ben een paar dagen naar Zwitserland geweest maar heb dat met de trein gedaan.

Wat mij opvalt is dat de studenten grotendeels Amerikaans zijn en iedereen 20 jaar of ouder is, ik ben de jongste van de hele school. Voor mij is dit geen probleem aangezien ik best zelfstandig en volwassen ben voor mijn leeftijd?! En ook al ben ik de jongste ik ben zeker niet de kleinste 😉

De vakken zijn zo opgedeeld dat ik drie weken intensive courses volg. Dat houdt in 5 dagen in de week van 2,5 uur. Na de drie weken is er een week die we besteden aan experiental Learning. Dit is niet intensief. We hebben elke woensdag van 6 tot 7 een uurtje waarin we laten zien wat we hebben gedaan en we hebben die laatste week dan ineens een hele week om in mijn geval dan foto’s te maken.

Er zijn al flink minder toeristen en het lijkt alsof de bewoners van Florence weer langzaam terug komen.

Zoals misschien wel te lezen heb ik hier een top tijd en ga ik mij hier zeker nog wel een tijd vermaken!

China, Japan & Rusland
Ik heb mijn verblijf heb en tickets verlengd. Als ik langer had kunnen blijven, had ik dat waarschijnlijk zelfs gedaan.
Ik vind het tot nu toe echt geweldig hier! De leraren en de leerlingen zijn fantastisch. Ik denk dat dit komt doordat bijna iedereen alleen naar de school toe komt. Hierdoor zijn veel mensen heel open en kun je met iedereen makkelijk contact maken. Ik heb tot nu toe al erg veel vrienden gemaakt en met hen al super veel activiteiten ondernomen.
Hoewel ik vooral mijn verblijf verlengd heb omdat ik het zo gezellig had met de mensen hier, heb ik het ook verlengt omdat je eigenlijk pas na een maand een beetje in de taal begint te komen. Als je helemaal vanaf nul begint, zoals ik, kun je pas na een week of twee echt zinnen gaan maken en langzaam beginnen met praten/schrijven. Je moet namelijk eerst inkomen in het katakana en hiragana en vervolgens langzaam de grammatica leren kennen. Hoewel je ontzettend veel leert in een maand is het lang niet genoeg om het te gebruiken in het dagelijks leven, behalve bij de specifieke situaties die we leerden uit het boek.  De taal leren is echt fantastisch en ik heb in een maand al super veel geleerd! De leraren spreken bijna geen Nederlands, waardoor je wel moet communiceren in het Japans. Dit was heel erg inkomen in de eerste week, maar daarna gaat het vanzelf! Ik denk wel dat de mensen in een gastgezin nog intensiever en sneller leren dan de mensen in de dormitory.
Ik heb zelf eerst drie weken in de dorms geslapen en toen een week bij een gastgezin. Beide zijn mij heel erg goed bevallen op hun eigen manier. Wat erg fijn is aan de dorms is de vrijheid, maar er heerst toch een knus gevoel. Ik heb zelf erg veel mensen ontmoet in de dorms waar ik goed bevriend mee ben geraakt. Er zitten leuke restaurantjes in de buurt, dus we gaan vaak met z’n allen avondeten na school of samen koken. Er is ook een receptie aanwezig wat mij een rustig gevoel gaf dat als er echt iets aan de hand is je altijd bij iemand terecht kan. Ze spreken redelijk goed Engels, dus als je een taxi nodig hebt of de weg wilt vragen, kun je altijd daar terecht.
Toen ik na drie weken gewend was in de dormitory zag ik er eerst wel tegenop om naar mijn hostfamily te gaan, maar dit werd uiteindelijk ook echt heel leuk! Je hoort wel verschillende verhalen over de gastgezinnen en je moet het een beetje treffen, maar ik heb een hele leuke tijd gehad! Het eten was echt fantastisch en doordat mijn hostvader en moeder nauwelijks Engels spraken, leerden ik nog veel sneller Japans. Na een weekje was ik alleen wel weer blij dat ik terug naar de dorms kon, want het is wel heel erg intensief. Desondanks had ik de ervaring zeker niet willen missen! Ik heb er hele leuke Japanse contacten aan overgehouden en ga mijn hostfamily zeker missen!
Ik ben nu inmiddels weer gewend in de dorms en net terug van het schooluitje naar de iki islands. Dit werd georganiseerd omdat het golden week was. Ook dit was een leuke ervaring, die ik zeker aan kan raden!
Fukuoka zelf is echt een fantastische stad. Hoewel het erg groot is, geeft de stad een heel rustig/relaxt gevoel. Een groot plus punt vind ik ook dat het aan het strand ligt. Ongeveer een minuut of twintig en je staat met je voeten in het water! Het is niet dat we erg vaak naar het strand gaan, maar het idee is toch fijn! Het is een rustige plek (vooral omdat japanners nooit naar het strand gaan, behalve voor sport) waar je even lekker uit kan waaien. Verder zijn er op dagtrip afstand een aantal leuke plekjes, dus je hoeft je nooit te vervelen in het weekend. Na school trouwens ook niet. Als mensen vroeg vrij zijn, gaan ze vaak eventjes naar het park of wat drinken met z’n allen. Hoe ik de school vaak omschrijf is dat er een continue ‘het is bijna vakantie vibe’ heerst. Je leert dus nog wel, maar iedereen is eigenlijk ook op vakantie.
De cultuurshock was zeker aanwezig! In positieve zin wel. In de eerste weken kon ik rustig mijn tijd doorbrengen puur met het observeren van japanners. Het blijven natuurlijk gewoon mensen zoals wij, maar er zijn tal van leuke/gekke andere gebruiken. Hoe er word gecommuniceerd is natuurlijk ook anders en het is inderdaad zo dat ze heel erg beleefd zijn. Ik moet wel zeggen juist als je ze echt goed leert kennen, zijn de meeste mensen weer heel erg open! De leraren zijn bijvoorbeeld super grappig en toen ik met mijn hostmoeder opstap was, vertelde ze mij allemaal dingen over haar familie. In de eerste instantie dacht ik dat Japanners misschien veel stijver zouden zijn, maar onder elkaar zijn ze juist heel erg gezellig!
Het eten is een van de dingen waar ik het meest aan heb moeten wennen. Toen ik was aangekomen had ik namelijk helemaal geen zin in elke dag maar rijst. Waar je ook heen gaat, om noodles en rijst is bijna niet heen te komen, maar na een tijdje went dit ook wel.
Kortom, ik heb een hele leuke tijd hier in Japan en ben nu al verdrietig dat ik over 7 weken weer naar huis moet!
He Weg-Wijs team!!! Japan is te gek! De school is echt heel leuk en Fukuoka is supercool. De school organiseert verscheidene leuke activiteiten elke week, zoals een curry-rice-party met Japanse studenten, dus ook een goede kans om japanners te ontmoeten. De japanners hier zijn ook heel aardig en beleefd, echt een rare ervaring dat iedereen je met zoveel belangstelling en aandacht behandelt, hoewel dat waarschijnlijk deels is door het feit dat ik een Gaikokujin (buitenlander) ben, en die heb je hier niet veel en als je dan ook nog eens een beetje Japans spreekt dan vinden ze dat helemaal mooi natuurlijk! De leraren zijn ook heel cool, net zoals de meeste studenten, maar natuurlijk zitten er een paar rare mensen tussen. Kortom, het is hier te gek, zonder twijfel een goede ervaring, het enige wat ik jammer vindt is dat er niet echt contact is tussen ons (studenten van de school) en de japanners in de dorm, maar zo’n ramp is het ook niet, want ik heb wel andere Japanse mensen ontmoet waar ik mee ben uit gegaan. Verder is het wel zo dat 18 jaar een beetje de minimum leeftijd is op de school en ik ben een bvan de weinigen daarvan, de meeste zijn 24-30 jaar oud, voor mij heeft dat verrassend genoeg niks uitgemaakt, want ik heb het net zo leuk met die mensen, maar ik weet niet wat andere mensen ervan denken. Verder zou ik dit aanraden voor iedereen die interesse heeft in Japan, want de mensen die weg gaan praten allemaal over terugkomen volgend jaar, zelfs ik denk er over na, terwijl ik eigenlijk van plan ben om te gaan studeren. Doeg!