1. Wat heb je gedaan in je tussenjaar?
In de periode september – december heb ik in Oxford een Advanced Studies (Liberal Arts) semester Medical Biology en International Relations gevolgd. Daarna heb ik in Nederland mijn BMAT voorbereid en de decentrale selectie voor geneeskunde in Leiden doorlopen. In de periode april-mei heb ik twee (pre)medische vrijwilligersprojecten gedaan in Vietnam en Cambodja. Ik heb mijn tussenjaar afgesloten met een culturele en sociale expeditie van één maand in Myanmar. Tijdens en na mijn vrijwilligerswerk heb ik ook nog gereisd naar onder andere Thailand en Kuala Lumpur.
2. Wat is je bijgebleven van je periode in Oxford?
In Oxford heb ik een enorm leuke en leerzame tijd gehad. Mijn medical biology waren 1 op 1 lessen. Naast uiteraard de verplichte onderwerpen, liet de lerares mij op een gegeven moment zelf uit een studieboek een onderwerp ter verdieping uitkiezen. Zo werd ik op een soort vrijwillige basis enorm gestimuleerd en is mijn interesse voor de medische wereld echt aangewakkerd. Ik zat op een school met veel lokale jongeren (die hun A-levels deden) waarmee Ik veel leuke contacten heb gelegd. Later in mijn tussenjaar heb ik nog met één van hen gereisd in Thailand.
3. Heeft je periode in Oxford je geholpen met je Decentrale Selectie voor de studie Geneeskunde?
Het heeft mij zeker geholpen bij mijn BMAT, omdat ik verschillende medische termen in het Engels heb geleerd. Dat gaf een behoorlijke voorsprong. Het op mijzelf wonen en studeren heeft mij veel weerbaarder gemaakt. Daarnaast heeft Oxford mij geïnspireerd met betrekking tot mijn keuze voor de stad waar ik wilde gaan studeren. Leiden en Oxford zijn twee steden die op een bepaalde manier op elkaar lijken.
4. Kun je wat vertellen over je Vrijwilligersprojecten?
In Vietnam heb ik drie weken meegelopen in het meest bezochte ziekenhuis van Vietnam in Hanoi. Ik heb het lokale medische team geassisteerd in de operatiekamer en de rondes die zij liepen in de kliniek met hen meegelopen.
In Cambodja heb ik twee weken meegelopen in een medical outreach/Public Health project. Dit hield in dat wij elke dag op pad gingen met een team van artsen, verpleegsters en apothekers naar scholen en lokale gemeenschappen. Wij onderzochten de algehele gezondheid van de lokale kinderen en ouderen, checkten en verzorgden wondjes, uitslag en dergelijke. Ook heb ik leren bloedprikken. Daarnaast gaven wij informatie over het poetsen van tanden, gezonde voeding en het voorkomen van een hoge bloeddruk.
Tijdens de projecten zat ik in een vrijwilligershuis met 10 tot 12 andere vrijwilligers van ongeveer dezelfde leeftijd. Dat was echt heel leuk. Zo leerde je ook mensen buiten je project kennen. Er werd voor ons gekookt en we ontbeten en dineerden (bijna) altijd samen. Het team stimuleerde en hielp bij excursies en uitstapjes.
5. Wat heb je geleerd tijdens deze projecten?
Ik heb allereerst geleerd hoe bevoorrecht wij zijn met de medische zorg die wij hier hebben. Tegelijkertijd heb ik die ook vanuit een heel ander perspectief leren zien. Daarnaast heb ik kennis opgedaan over medicijnen en heb ik kennis gemaakt met het reilen en zeilen in de medische wereld. Ik merk dat ik daardoor veel relaxter mijn studie doorloop.
6. Wat is je het meeste bijgebleven van je Cultureel Programma in Myanmar?
Door de lokale begeleiding tijdens mijn expeditie zijn wij op plekken geweest waar je normaal nooit zou komen. Ik heb veel geleerd over de cultuur en kreeg ook taalles. Dat was echt heel cool. Het meest bijzondere was toch mijn week Homestay. We zaten in een dorpje dat bestond uit 15 huizen, zonder elektriciteit, stromend water en ook geen telefoon of internet. Hoewel ik best tegen deze vijf dagen had opgezien, was het een magische en onvergetelijke tijd. Ik zat in een gezin met mijn ‘moeder’, ‘vader’ en 1 broer waar ik in de ‘woonkamer’ op de vloer mocht slapen. Het was ontroerend om te zien hoe basaal en gelukkig ze daar leven.
7. Hoe belangrijk waren je ervaringen gedurende je tussenjaar voor je studie?
Naast natuurlijk de medische kennis was het met name echt een Levenservaring die ik heb opgedaan. Ik heb geleerd zaken in perspectief te plaatsen en ben volwassener en zelfstandiger geworden. Ik had het voor geen goud willen missen en kan eigenlijk geen negatief aspect bedenken.